Viitehinta

1.4.2009 lähtien kelakorvaus on maksettu niin sanotun viitehinnan perusteella. Jos asiakas haluaa viitehintaa kalliimman lääkkeen, Kela korvaa lääkkeen vain viitehinnan mukaan ja asiakas joutuu itse maksamaan erotuksen.

Alle 40 euroa maksavissa lääkkeissä viitehinnaksi määritellään ryhmän halvimman lääkkeen hinta + 1,50 euroa ja yli 40 euron lääkkeissä viitehinta on ryhmän halvimman lääkkeen hinta + 2 euroa.

  • Jos ryhmän halvimman lääkkeen hinta on 30 euroa, ryhmän viitehinta on 31,50 euroa
  • Jos halvimman lääkkeen hinta on 50 euroa, ryhmän viitehinta on 52 euroa

Jos asiakas ostaa lääkkeen, jonka hinta on tälle lääkeryhmälle määritelty viitehintaryhmän sisällä, hän saa normaalin kelakorvauksen lääkkeestä. Mikäli asiakas kuitenkin haluaa käyttöönsä kalliimman valmisteen, kelakorvaus maksetaan viitehinnasta ja asiakkaan maksettavaksi jää tämän yli menevä kustannus.

Jos kalliimman lääkkeen käyttö on lääketieteellisistä syistä perusteltua, lääkäri voi kieltää lääkkeen vaihdon tekemällä siitä merkinnän reseptiin. Tällöin kelakorvaus maksetaan lääkkeen todellisen hinnan perusteella. Asiakas ei voi kuitenkaan itse enää apteekissa kieltää lääkkeen vaihtoa edullisempaan valmisteeseen ilman, että hän joutuu maksamaan lääkkeestä enemmän.

Apteekin kassakuitista selviää aina asiakkaan kelakorvauksen, omavastuun ja ei-korvattavan osuuden suuruudet. Tarkemmat tiedot viitehinnasta Hintalautakunnan sivuilta.